OSVIJESTITE PROBLEM

Stres roditelja utječe na djecu: Obratite pažnju na svoje tačke ranjivosti

Odnos roditelj-dijete ostaje presudno važna odrednica u zdravom razvoju djece, iako roditeljstvo, u današnjem svijetu, može djelovati obeshrabrujuće

Svi naši potezi tokom odgajanja se odraze kasnije u životu. Pixabay

Dž. R.

3.5.2024

Svim roditeljima je dobro poznata izreka "Velika djeca veliki problemi, mala djeca mali problemi", ali postoji razlog zbog čega je ona pogrešna i jako je važno biti svjestan problema.

Rana iskustva

Prvo, odbacuje izazove s kojima se suočavaju roditelji koji odgajaju malu djecu, sugerirajući da još ništa nisu vidjeli dok se ne pozabave tinejdžerima.

Drugo, implicira da su problemi s kojima se suočavate tokom različitih faza djetetovog razvoja nepovezani, ne prepoznavajući utjecaj ranih iskustava na kasnije probleme.

Treće, previđa se ranjivost male djece na psihološki stres, umanjujući značaj njihovih borbi. Na kraju, svaljuje krivnju na dijete, zanemarujući ulogu roditelja i skrbnika u oblikovanju i rješavanju ovih izazova.

Nivo stresa

Nedavna europska studija dovodi u pitanje ovu percepciju ispitivanjem veze između roditeljskog stresa i nesuicidalnog samoozljeđivanja (NSSI) u adolescenciji.

Studija je pratila 759 djece od 6 – 16 godina i otkrila da razine roditeljskog stresa u dobi od šest godina predviđaju NSSI u adolescenciji.

Odnos roditelj-dijete ostaje presudno važna odrednica u zdravom razvoju djece, iako roditeljstvo, u današnjem svijetu, ponekad može djelovati obeshrabrujuće.

Vaš vlastiti stres, čak i kada je vaše dijete malo, mogao bi negativno utjecati na odnos roditelj-dijete, što kasnije dovodi do daljnjih komplikacija za oboje. Ako ste novopečeni roditelj, ključno je osigurati si potrebnu podršku što je prije moguće.

Osvijestite probleme

Kad je riječ o stresu i roditeljstvu, razmislite o svojim jedinstvenim tačkama ranjivosti što je prije moguće na vašem roditeljskom putu. Neki primjeri podrazumijevaju samohrano roditeljstvo, posebne potrebe djeteta, teško djetinjstvo samog roditelja, odnos s vlastitim roditeljima, imate li osobe od povjerenja, te koji su drugi izvori stresa poput financija ili bolesti.

Prepoznavanje ovih područja povećat će vašu svijest o njima, a to samo po sebi može pomoći u smanjenju negativnih posljedica. Nadalje, njihovo rano prepoznavanje pruža priliku za proaktivnu zaštitu od toga kako ti faktori mogu negativno utjecati na vašu sposobnost roditeljstva.

Budite uzor svojem djetetu

Budite uzor svojem djetetu kako se proaktivno nositi sa stresom na zdrav način. 

Nastojte eliminirati nezdrave načine suočavanja sa stresom u vlastitom životu.

Budite ljubazni prema sebi

Savršenstvo je precijenjeno kada je u pitanju roditeljstvo. Težite dosljedno zdravoj dinamici koja je održiva tokom vremena.

Ostavite prostora za rast i učenje kada stvari ne idu po planu. U teškim vremenima uvijek ostanite suosjećajni prema sebi i svojem djetetu.

Budite dosljedni

Čak i 30 minuta dnevnog povezivanja i razigranosti bez stresa (npr. vrijeme za večeru, vrijeme za kupanje i rutine čitanja prije spavanja) s vašim djetetom može učiniti mnogo za zaštitu kvalitete vašeg odnosa. Pobrinite se da budete prisutni u tim trenucima i bez ometanja.

Potražite stručnu pomoć

Ako ne dobijate potrebnu snagu, osjećate se konstantno preopterećeno ili ste zabrinuti zbog čega se vaše dijete bori, u redu je zatražiti pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.