IZBJEGAVATI MAŠINU

Održavate li pravilno drvene kašike: Ovako su to naše nane radile

Često upiju mirise od hrane

Pravilno održavanje. Facebook

24.4.2024

Drvene kašike za kuhanje vrlo lako mogu pući ili upiti mirise ako se ne održavaju pravilno. Ne smijete ih prati u mašini, ali postoji par savjeta koje su naše nane prakticirale i tako ih čuvale.

Alternativa silikonskim pomagalima u kuhinji

Metalni dodaci i dodaci od nehrđajućeg čelika lako se održavaju čistima, ali ne preporučuje se njihovo korištenje na teflonskim i osjetljivim površinama.

Silikonski nastavci mogu se prati u mašini za suđe i jednostavni su za korištenje, ali neke odbija njihova visoka cijena. Zato se obične drvene kašike ne mogu izbaciti iz mnogih kuhinja i domaćinstava.

Uz pravilnu njegu, mogu služiti dugi niz godina. Sklone su upijanju ne samo mirisa iz drugog posuđa i otpadne vode, već i hemikalija i sredstava za čišćenje koje se ispire s drugog posuđa.

Pravilno održavanje kašike

Drvenu kašiku je potrebno ručno oprati odmah nakon upotrebe. Perite deterdžentom i spužvicom, ali nemojte koristiti žičanu četku ili abrazivnu stranu spužvice.

Osušite drvenu kašiku odmah nakon ispiranja i ostavite je da se potpuno osuši u rešetki.

Dugo korištene drvene kašike imaju neugodan miris. Očistite ih limunovim sokom. Umočite je u limun, ostavite nekoliko minuta, a zatim isperite. Tako su radile naše nane.

Neugodnog mirisa se možete riješiti i čišćenjem drvene kašike u mješavini vode i sode bikarbone. Ukoliko su natopljene masnoćom možete ih očistiti tako da ih kuhate u loncu s vrućom vodom 10 minuta.

Kako zaštititi drveno posuđe

Drvene posude i posuđe zaslužuju zaštitu. Za njihovo održavanje možete koristiti posebna mineralna ulja, pčelinji vosak ili emulziju za tretiranje drvenog posuđa.

Ni u kojem slučaju nemojte koristiti obična kuhinjska ili prehrambena ulja, naprotiv, uzrokuju miris drvenog posuđa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.