ISHRANA

Šta biste trebali jesti da zadržite mladolik izgled: Hrana koja briše bore

Zdrava hrana suzbija i smanjuje oksidativni stres pa je najbolji saveznik u borbi protiv starenja

Borovnice zatežu kožu. Facebook

Z. K.

16.4.2024

S godinama koža postaje sve tanja i gubi elastičnost. Hrana dosta utječe na izgled kože pa je važno jesti zdravo i uravnoteženo kako bi koža što duže zadržala najbolji izgled.

Prirodni procesi

Starenje je rezultat djelovanja slobodnih radikala, odnosno oksidativnog stresa. Zdrava hrana suzbija i smanjuje oksidativni stres pa je ona najbolji saveznik u borbi protiv starenja. S obzirom na to da obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i protuupalnim tvarima, ona podmlađuje organizam iznutra.   

Izgled kože rezultat je brojnih prirodnih procesa koji se odvijaju ispod nje. Godine se najbolje brišu konzumiranjem namirnica bogatih antioksidansima. Ljepota koju vidite izvana, odraz je unutrašnjeg zdravlja, snage i vitalnosti.  

Orašasti plodovi 

Zahvaljujući zdravim masnoćama, orašasti plodovi čuvaju zdravlje srca i štite od raka i hroničnih oboljenja, poput dijabetesa. Istraživanja su pokazala da orašasto voće kod starijih osoba usporava propadanje moždanih ćelija. 

Smokve

 Od davnina se smatraju voćem mladosti i vitalnosti. Obiluju zdravim flavonoidima i polifenolima, čuvarima zdravlja i dobrog izgleda. Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, smokve sprečavaju propadanje ćelija, čime doprinose mladolikom izgledu.  

Borovnice 

Pune su antioksidansa koji sprečavaju oštećenje ćelija uzrokovano pretjeranim izlaganjem suncu i emocionalnim stresom. Kako biste usporili starenje i stvaranje bora na licu, svakog dana pojedite pola šolje ovog voća. 

Kurkuma

 Ima protuupalna, antimikrobna, antioksidativna i antikancerogena svojstva, zahvaljujući čemu pruža kompletnu zaštitu od negativnih učinaka starenja. Pruža snažnu antioksidativnu zaštitu u dermalnim fibroblastima, koji stvaraju novi kolagen. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.