NIJE ISTO KAO LIGNJA

Čudo iz dubine Jadrana: Ulovljen lignjun težak više od osam kilograma

Vido najprije nije reagirao, a onda je u odjeći i cipelama skočio u more

Vido Bogdanović s lignjunom od 8,2 kilograma. Instagram

N. Aj.

21.4.2024

Svakakva se čuda kriju u dubinama Jadranskog mora.

Hrvatski ribar Vido Bogdanović svjedočio je čudu iz dubina Jadranskog mora. Ispred njegove  kuće, na otoku Lopudu, doplivao je ogromni lignjun, težak čak 8,2 kilograma.

- Lignjun je došao blizu kraja samo tridesetak metara od naše kuće, i svi su počeli vikali hobotnica, hobotnica, daj osti (tradicionalni ribolovni alat, čelična viljuška)! Vido najprije nije reagirao, a kad je vidio što je u moru, odmah je otišao po osti i onako u odjeći i cipelama skočio u more. Nismo mogli vjerovati koliki je kad ga je izvukao - ispričala nam je Tilda Bogdanović koja je fotografiju kuhara konobe s kapitalcem komentirala za "Unbelievably tasty!".

Nakon ovog iznimnog ulova postavilo se i pitanje razlike između lignje i lignjuna (totanj), a dobri poznavatelji riba znaju reći, pazite kada kupujete lignje, da vam ne podvale lignjun ili totanj. Najveća razlika je, naravno u cijeni i dostupnosti. Jadranske lignje iznimno su skupe upravo zato što ih nema toliko puno. Lignjuni su ipak otporniji, nešto brže se razmnožavaju, te su dostupni u ribarnicama gotovo svakodnevno i jeftiniji su. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.