KUHAJTE S NAMA

Malo drugačija piletina za ručak: Unesite miris egzotične kuhinje u svoj dom

Hrskavu piletinu prelijte slatkim umakom s aromom citrusa i poslužite uz rižu, rezance ili prilog po želji

Azijska piletina. Facebook

Dž. R.

15.4.2024

Piletinu nam je nekako najlakše spremiti, a postoji jako puno varijanti na koje to možete uraditi. Kao inspiracija za danas, može poslužiti recept kako je pripremiti na azijski način.

Hrskavu piletinu prelijte slatkim umakom s aromom citrusa i poslužite uz rižu, rezance ili prilog po želji.

Sastojci za sos: 350 ml vode, pola narandže, pola limuna, 80 ml rižinog octa, 3 kašike soja umaka, 1 kašika naribane kore od naranče, 100 g smeđeg šećera, 2 cm svježeg đumbira, 1 čehno bijelog luka, 20 g mladog luka, tri četvrtine kašičice čili pahuljica, 3 kašike kukuruznog škroba, 2 kašike vode.

Sastojci za pripremu mesa: 450 g pilećeg filea, narezanog na kockice, 150 g glatkog brašna, tri četvrtine kašičice soli, tri četvrtine kašičice bibera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika susamovih sjemenki (po želji).

Priprema za umak:

1. Naribajte narandžinu koru, a zatim ocijedite polovicu narandže i limuna kako bi dobili sok. Đumbir naribajte, bijeli luk nasjeckajte ili protisnite, a mladi luk narežite na kolutiće.

2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte vodu, sok od narandže, sok od limuna, rižin ocat i soja umak. Umiješajte 1 kašiku narandžine kore, smeđi šećer, đumbir, bijeli luk, mladi luk i čili pahuljice. Miješajte, a kad umak zavrije maknite s vatre i ohladite 15 minuta.

3. Komadiće narezane piletine stavite u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog umaka, a ostatak sačuvajte. Stavite u frižider na 2 sata.

4. U drugu plastičnu kesicu pomiješajte brašno, so i biber. Dodaje mariniranu piletinu, zatvorite kesicu i dobro protresite.

5. Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite piletinu, često miješajući, otprilike 8 - 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

6. Pečenu piletinu prebacite na tanjir i prekrijte folijom.

7. U istu tavu dodajte ostatak umaka i miješajte dok ne zakipi. U manjoj posudici pomiješajte kukuruzni škrob i vodu, pa dodajte umaku. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu i krčkajte 5 minuta uz povremeno miješanje.

8. Poslužite uz rižu ili rezance, a po želji po mesu posipajte susamove sjemenke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.