SPACEHOPPER

Ovaj robot je specijaliziran za istraživanje područja nulte ili vrlo niske gravitacije

Jednog dana skakutat će površinom dalekih asteroida

Robot se sastoji od trokutastog tijela sa zglobnom nogom na svakom uglu. Factoriesinspace.com

E. Ag.

15.4.2024

Tronožni robot nazvan SpaceHopper mogao bi pomoći u borbi s izazovima istraživanja okruženja niske gravitacije, poput onih na asteroidima ili mjesecima.

Program SpaceHopper prvi je put pokrenut prije dvije i po godine kao studentski istraživački projekt na Univerzitetu ETH Zurich u Švicarskoj. Naučnici su objavili kako su ga testirali u simuliranom okruženju nulte gravitacije tokom paraboličnog leta Evropske svemirske agencije.

Robot se sastoji od trokutastog tijela sa zglobnom nogom na svakom uglu. Svaka od ove tri noge ima zglob koljena i kuka, što omogućuje robotu da se odgurne od površine, udari kako bi se pogurao kroz prostor te kontrolira svoje slijetanje unutar određenog područja. SpaceHopper je posebno dizajniran za istraživanje relativno malih nebeskih tijela kao što su asteroidi i mjeseci, gdje obično nema velike gravitacije, piše Space.

- Smatra se da asteroidi sadrže vrijedne mineralne resurse koji bi mogli biti od koristi čovječanstvu u budućnosti. Istraživanje ovih tijela također bi nam moglo dati uvid u tajne iza nastanka našeg svemira - rekli su istraživači u izjavi, prenosi Tportal.hr.

Međutim, istraživanje ovih vrsta nebeskih tijela može biti izazovno. U okruženju niske gravitacije u osnovi nema vuče između kotača letjelice i površine preko koje ona vozi; jedva da ima atmosfere kroz koju bi letjelica mogla proletjeti, ako je uopće ima. Zato SpaceHopper umjesto toga izvodi kratke skokove za kretanje prema gore i u stranu.

Nedavni parabolički let omogućio je istraživačima da simuliraju uvjete niske gravitacije u kojima bi SpaceHopper jednog dana mogao raditi. Video snimljen tokom leta pokazuje kako SpaceHopper udara svaku od svoje tri noge koordiniranim pokretima kako bi ostao podignut tokom razdoblja nulte gravitacije koja su se dogodilo oko 30 tokom leta, od kojih je svako trajalo 20 do 25 sekundi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.