SMANJENJE TROŠKOVA

Tesla otpušta 10 posto radnika

To bi značilo da će preko 14 hiljada Teslinih zaposlenika u brojnim zemljama širom svijeta ostati bez posla

Ilon Mask. Platforma X

D. R.

16.4.2024

Tesla će otpustiti 10 posto svoje globalne radne snage, poručio je Ilon Mask (Elon Musk), izvršni direktor te kompanije, internim dopisom koji je poslao zaposlenicima u nedjelju, a u koji je uvid dobio Reuters.

Zimus je drugi najveći svjetski proizvođač auta imao 140.473 zaposlenika na globalnoj razini, od čega preko 20 hiljada ljudi u tvornici Fremont u Kaliforniji. To bi značilo da će preko 14 hiljada Teslinih zaposlenika u brojnim zemljama širom svijeta ostati bez posla.

Iako se u dopisu ne navodi koliko će tačno radnih mjesta biti pogođeno ovim rezom niti gdje, Reutersov izvor kaže da su neki već obaviješteni o otkazima. Business Insideru su dvije osobe upućene u ovu temu rekle da su neki zaposlenici već ostali bez svojih službenih mejlova. 

- Dok pripremamo kompaniju za našu sljedeću fazu rasta, iznimno je važno sagledati svaki aspekt za smanjenje troškova i povećanje produktivnosti - navodi Mask u dopisu, prenosi Reuters.

Ističe da je zbog toga u kompaniji izvršen temeljit pregled organizacije i donesena, kako se navodi, teška odluka o smanjenju broja zaposlenih za više od 10 posto na globalnoj razini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.