DAVNA 2002. GODINA

Na današnji dan Šumaher i Barikelo ostvarili veliku pobjedu za Ferrari

Te godine na utrci u Imoli Šumaher i Barikeli su se pobjedom iskupili navijačima Ferrarija

Šumaher i Barikelo. PlatformaX

R. K.

14.4.2024

Majkl Šumaher (Michael Schumacher) i Rubens Barikelo (Barrichello) su na današnji dan 2002. godine ostvarili prvu dvostruku pobjedu za novi F2002.

Počeli sa F2001

Italijanski Ferrari je 2002. godine sezonu započeo s dorađenim F2001, koji je i dalje bio vrlo brz, ali se u vrućim uslovima mučio protiv Vilijamsa (Williamsa) na Mišelinovim gumama.

Šumaher je na trećoj utrci u Brazili dobio novi F2002 i bio sedam desetinki brži od Barikela u F2001, te je poslije okršaja sa Montojom (Montoya) pobijedio sa novim bolidom.

Utrka u Imoli

Na četvrtoj utrci sezone u Imoli, Barikelo je također dobio novi F2002, a Ferrari je uvjerljivo osigurao prvi startni broj iako ni bolidu ni Bridžstonu performanse u jednom krugu nisu bile najjače oružje.

Šumaher je svoj 45. "pole position" u F1 karijeri osigurao u posljednjem krugu u koji je ušao u posljednjim sekundama kvalifikacija, a od Barikela je bio brži za samo 0.064 sekunde.

Italijani su iza sebe ostavili dva Vilijamsa na četiri i pet desetinki zaostatka i dva Meklarena (McLaren) na više od sekunde zaostatka.

Legendarni Majkl je na kraju 30. kruga imao 17.3 sekunde prednosti ispred Ralfa dok je Barikelo stalno bio ispod sekunde zaostatka za mlađim bratom svoga ekipnog kolege. 

Bratski ulazak u boks

Braća Šumaher u boks su ušli u 31. krugu, a Barikelo krug kasnije što mu je bilo dovoljno da s lakšim bolidom izgradi dovoljnu prednost i izađe ispred Ralfa.

Ferrariji su bez problema ostvarili prvu dvostruku pobjedu u sezoni u prvom nastupu s dva nova F2002, a Ralf je završio treći s 1.7 s zaostatka za Barikelom, ispred timskog kolege Montoje.

Iskupljenje navijačima

Ferrari se s ovim uspjehom iskupio svojim navijačima za loš nastup 2001. godine, kada su startali tek četvrti i šesti, a Barikelo je završio treći uz odustajanje Šumahera u 24. krugu zbog kvara na ovjesu.

Njihov F2002, s kojim je Schumacher sve utrke završio na prvom ili drugom mjestu te u cijeloj sezoni sve utrke završio na postolju, poražen je samo u jednoj utrci, na VN Monaka gdje je slavio Kulthard (Coulthard) u Meklarenu.

 - Puno je razloga da danas budemo ponosni, ovdje smo prošle godine zakazali i sad smo nešto vratili tifosima - rekao je Šumaherer, koji je ostvario 56. pobjedu u Formuli 1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.