UFC RIO DE ŽANEIRO

Video / Spektakl za titulu: Pantoža ostao prvak nakon 25 minuta krvavog rata

Jednoglasnom sudijskom odlukom Pantoža je odbranio titulu i pokazao da je neprikosnoven u ovoj kategoriji

Pantoža i Erceg: Priredili šou. Platforma X

5.5.2024

UFC, najveća svjetska MMA promocija, vratila se u Brazil i Rio de Žaneiro kako bi održala događaj "UFC 301", a kakav je spektakl viđen u glavnoj borbi večeri. 

Brazilac Alehandro Pantoža (Alexandre Pantoja) branio je titulu muha kategorije na "domaćem terenu" protiv Stiva Ercega (Steve), australskog borca s porijeklom iz Hrvatske.

Meč je na kraju otišao u korist Brazilca, ali ne prije nego što smo vidjeli 25 minuta krvavog rata u oktagonu. 

Pantoža je odmah krenuo agresivno u meč, te je sredinom prve runde pogodio snažnim udarcem Ercega, što je ostavilo posjekotinu na njegovom čelu. 

Brazilac je koristio i to što je bolji na parteru, što će se na kraju ispostaviti krucijalnim za meč. Obarao ili barem pokušavao je to uraditi vrlo često, a na kraju mu je to i donijelo pobjedu. 

S druge strane, Erceg je pogađao mnogo više udaraca u glavu, pa je i po mnogima osvojio 2. i 4. rundu. Na kraju je bio omjer 80 naprema 56, u korist australskog borca. 

U posljednju rundu se ušlo s "izjednačenim" rezultatom. Na iznenađenje svih, Erceg je bio izuzetno svjež, a uspio je srušiti prvaka u centru kaveza. Međutim, napravio je pogrešku i dao je Pantoži prostora, što je ovaj iskoristio da izbjegne tešku poziciju. 

Još jednim laktom Erceg je otvorio posjekotinu na licu Brazilca, ali ga je to "povuklo" da proba rušenje, ali je neiskusno dopustio prvaku da dođe u gornju poziciju i odatle mirno privede meč kraju.

Jednoglasnom sudijskom odlukom (48:47, 48:47, 49:46) Pantoža je odbranio titulu i pokazao da je neprikosnoven u ovoj kategoriji, ali ovo je bio tek četvrti nastup u UFC-u za Ercega, koji se nije nimalo obrukao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.