TENIS

Nanio mu jedan od najtežih poraza u karijeri: Ko je Tabilo koji je Đokovića poslao kući

Alehandro Tabilo je rođen 2. juna 1997. godine u Kanadi i najbolji plasman na ATP listi mu je 32. mjesto

Tabilo - Avaz
Tabilo - Avaz
Alehandro Tabil - Avaz
Tabilo - Avaz
Tabilo - Avaz
+4
Di. R.

12.5.2024

Alehandro Tabilo (Alejandro) je iznenadio teniski svijet i izbacio Novaka Đokovića u trećoj rundi Mastersa u Rimu.

Ovaj teniser je rođen 2. juna 1997. godine u Kanadi i najbolji plasman na ATP listi mu je 32. mjesto.

Iako je rođen u Kanadi, Tabilo tokom cijele svoje karijere predstavlja Čile.

Ovom senzacionalnom pobjedom je Tabilo izborio prolazak u četvrtfinale na Mastersu po drugi put u karijeri, nakon što je dostigao tu fazu takmičenja na Indian Velsu 2023. godine. 

Naredni protivnik Čileanca u Rimu bit će 16. nositelj Karen  Hačanov (Khachanov).

Početak karijere

Na svom prvom turinru 2020. godine Tabilo se kvalifikovao za svoj prvi Gren slem na Australian Openu. Tada je pobijedio Daniela Galana u prvom kolu, ali je izgubio od Džona Iznera (John Isner) u drugom kolu. 

Ovaj nastup je rezultirao njegovim prvim plasmanom među top 200 igrača svijeta, doegnuvši 172. mjesto na ATP listi.

Tabilo je nakon toga nastupio na turniru u Čileu 2020. godine na kojem je pobijedio Paola Lorencija (Lorenzi) u prvom kolu, ali je izgubio od Kaspera Ruda (Casper Ruud) u drugom kolu.

Godinu je završio na 169. mjestu ATP liste.

Prva titula na Čelendžeru

Čileanac je pokušao poboljšati svoj nastup na Australian Openu 2021, ali je izgubio u prvom kolu kvalifikacija od Huge Delliene.

Sljedećeg mjeseca, Tabilo je stigao do svog drugog finala na Čelendžeru u Ekvadoru.Osvojio je svoju prvu titulu pobijedivši Jespera de Jonga u finalu.

Titula ga je dovela do ranga svjetskog broja 140, postavši drugi najbolje rangirani čileanski igrač u singlu, nakon Kristijana Garina.

Prvo ATP finale

Tabilo je u februaru 2022. stigao do svog prvog ATP finala na Kordoba Openu, pobjedivši Franciska Serundolu (Francisco Cerundola), Karlosa Tabernera (Carlos), Sebastiana Baeza i svjetskog broja 14 Dijega Švarcmana (Diego Schwartzman).

Izgubio je u finalu od Alberta Ramos-Vinjolasa (Vinolas) 6–4, 3–6, 4–6, iako je imao dvostruki brejk prednosti od 4–1 (30 - 15) u trećem setu.

Debi među top 100

Na Čile Openu 2022. stigao je do polufinala pobjedivši prvog nositelja i sunarodnjaka Kristijana Garina, i šestog nositelja Miomira Kecmanovića u četvrtfinalu.

Time je napravio svoj debi među top 100 tenisera, dosegnuvši 98. mjesto na svijetu 28. februara 2022. godine

Napravio je svoj debi na Wimbledonu 2022. i ostvario svoju prvu pobjedu na ovom Gren slem turniru pobijedivši Lasla Đerea (Djere) u napetom meču od pet setova.

Nakon toga je na Čelendžer turnirima, pokazao mnogo bolje rezultate, osvojivši četiri titule između maja i novembra.

Tako se našao na 85. mjestu ATP liste najboljih tenisera svijeta.

Prva ATP titula

Na ASB Klasiku 2024. godine stigao je do finala, pobijedivši Kameruna Norija (Cameron Norrie) bez borbe, i šestog nositelja Artur Filsa (Arthur Filsa).

U finalu je pobijedio Taro Daniela i osvojio svoju prvu ATP titulu. Time je postao prvi Čileanac koji je osvojio ATP titulu na tvrdoj podlozi od Fernanda Gonzaleza 2007. godine i treći aktivni čileanski ATP prvak u singlu pored Kristijana Garina i Nikolasa Jarija (Nicolas Jarriy).

Takvi nastupi su mu donijeli plasman među top 50 igrača svijeta 15. januara 2024. godine.

Na svom domaćem turniru, Čile Open 2024. u Santiagu, stigao je do finala u singlu i osvojio svoju prvu ATP titulu u dublu sa sunarodnjakom Tomasom Bariosom Verom (Tomas Barrios Vera), pobijedivši drugog čileanskog igrača Matiasa Sotoa i Orlanda Luza.

Kao rezultat, popeo se među top 40 najboljih tenisera na svijetu u singlu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.