DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti Vijeća Evrope

Dodao je da bi i on volio da Bosna i Hercegovina što prije potvrdi sporazum iz Berlinskog procesa koji predviđa kretanje samo s ličnim kartama

Saša Magazinović. Fena

FENA

16.4.2024

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Evrope Saša Magazinović najavio je da će danas u Strazburu, prilikom izjašnjavanja o mišljenju o članstvu Kosova u Vijeću Evrope, glasati na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope.

- Ako usvojimo ovo mišljenje, stvara se pretpostavka za donošenje finalne odluke sredinom maja, a koja je u ingerenciji Komiteta ministara, gdje države članice predstavljaju ministri vanjskih poslova ili stalni diplomatski predstavnici u Strazburu. Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope, da i Albanci i Srbi i svi ostali konačno dobiju pristup Evropskom sudu za ljudska prava, da žive u demokratski naprednijem društvu nego što je danas i da osjete napredak u vladavini prava - napisao je Magazinović na društvenim mrežama.

Ističe da se u samom mišljenju navodi da glasanje o članstvu Kosova u Vijeću Evrope ne prejudicira stavove pojedinačnih država članica u vezi sa statusom Kosova.

- Volio bih da i Bosna i Hercegovina što prije potvrdi sporazum iz Berlinskog procesa koji predviđa kretanje samo s ličnim kartama u našoj regiji i na taj način približi građane Kosova i naše države, onako kako su to već učinile druge države, uključujući i Srbiju - zaključio je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.