KOMENTAR DANA

Triput razmisliti

Samo u jednom danu grubo su falsificirani memorandumi Predsjedništva BiH i Parlamenta FBiH

Falsificirani memorandum. Screenshot

Alen Bajramovic

26.4.2024

Blato u kojem neodgovorne politike već godinama drže ovu zemlju prijeti da nas proguta izostane li trun razuma da nas u jeku još jedne političke krize zadrži iznad površine.

Opasnim porukama političara, koje se odašilju svakodnevno, pozivima na podjelu zemlje na kojoj stoljećima živimo, pa i zraka koji dišemo, sve intenzivnije se priključuju razni, uglavnom beznačajni, likovi, stranke i organizacije, ali i anonimusi s društvenih mreža.

Tražeći mrvu pažnje i pokušavajući predstaviti vlastitu mudrost, koja u redovnim uvjetima nije mogla biti prepoznata, svojim pozivima na odbranu zemlje, svakojake smotre i skupove, dezinformacijama i falsifikatima dodatno pojačavaju osjećaj straha kod građana.

Sporni dokument. Screenshot

Zašto to rade, trebali bi pojasniti nadležnim policijskim organima, koji su ovih dana također na velikom ispitu.

Samo u jednom danu grubo su falsificirani memorandumi Predsjedništva BiH i Parlamenta FBiH, kojima je autor, s očiglednim nepoznavanjem pravopisa, pokušao sročiti nekakav poziv na mobilizaciju. Iako je već na prvi pogled bilo jasno da ne potječe iz zvaničnih institucija, uznemirenost koju je izazvala objava na društvenim mrežama bila je povod da se energičnim demantijem oglase svi spomenuti - od kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, bivšeg ministra sigurnosti BiH, Parlamenta FBiH.

Ako je ovako nemušto napravljen falsifikat unio toliko konfuzije, a iz pojedinih dijelova države inicirao i pitanja građana je li sigurno da ostanu kući, šta bi se desilo da slične uratke počnu plasirati vještiji propagandisti i smutljivci?!

Ovo je vrijeme u kojem o svakoj izgovorenoj riječi prethodno treba triput razmisliti i u kojem političari konačno trebaju shvatiti da i nas, i sebe, vode ka rubu. Institucije moraju sankcionirati odgovorne za širenje straha, a građani svaku informaciju primiti s rezervom i dobro je provjeriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.