PORUKA AMBASADE SAD

Zakon jasan: Zašto Vlada FBiH ne želi suspendirati hapšene šefove policije FUP-a!?

Bez obzira što su pušteni na slobodu, sam postupak Tužilaštva i istraga ove institucije dovoljan su razlog za privremenu suspenziju

Vahidin Munjić i Mustafa Selmanović. Avaz

M. Aš.

27.4.2024

Vlada FBiH morala je još početkom prošle sedmice pokrenuti postupak kojim se privremeno suspendiraju hapšeni šefovi Federalne uprave policije FUP-a Vahidin Munjić i Mustafa Selmanović.

Bez obzira što su uhapšeni Munjić i Selmanović pušteni na slobodu, a Sud utvrdio nepostojanje osnovane sumnje, sam postupak Tužilaštva i istraga ove institucije dovoljan su razlog za privremenu suspenziju.

Šta piše u članu 112

Naime, Zakon o policijskim službenicima FBiH je jasan. U članu 112 jasno stoji:

Policijski službenik može da bude privremeno suspendovan sa zadataka i dužnosti koje obavlja ili suspendovan iz policijskog organa ako je protiv njega pokrenut krivični ili disciplinski postupak i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili prirodu teže povrede službene dužnosti kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi se inače štetilo interesima službe ili internom postupku.

Rukovodilac je odgovoran za donošenje odluke o privremenoj suspenziji u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Poruka Rami Isaku

Suspenzija policijskog službenika određena u skladu sa stavom 1. ovog člana može trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.

Osim toga. Ambasada SAD u BiH jučer je poslala jasnu poruku Rami Isaku, ministru FMUP-a.

- Javni funkcioneri protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja treba da budu suspendovani do okončanja istrage, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.