1.425 DANA OPSADE

Fikret Grabovica za "Avaz": Kad se vratim u period opsade osjećam tugu, ali i ponos jer smo sačuvali naš grad i državu

Za roditelje djece posebno važan je 5. maj, koji se obilježava kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Grabovica: Nadam se da će naša država opstati. Anadolija

Alen Bajramovic

2.5.2024

Emocije koje izazivaju godišnjice važnih događaja iz 1992. godine pomiješane su, kazao je za “Avaz” Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Na današnji dan prije 32 godine branitelji Sarajeva dobili su jednu od ključnih bitaka, spriječivši pripadnike bivše JNA da zauzmu zgradu Predsjedništva RBiH i druge važne objekte u glavnom gradu.

- Osjećam tugu kad se vratim u period kad je krenula agresija i počela opsada grada. Bio je to jedan pakao koji je mnoge iznenadio, nisu očekivali tako nešto. Istovremeno osjećam i ponos jer smo se uspjeli oduprijeti takvom zlu i da smo sačuvali i naš grad, i našu državu. Nadam se da će naša država opstati i da se neće dogoditi ono što, nakon agresije, pokušavaju drugim sredstvima da ostvare – kazao nam je Grabovica.

Tokom 1.425 dana opsade ubijeno je 11.541 građana Sarajeva, među kojima i 1.601 dijete. Za roditelje djece posebno važan je 5. maj, koji se obilježava kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva. Grabovica kaže da će ove godine Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva biti obilježen 7. maja, a organizaciju ovog događaja su preuzeli Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.