OTVORENO

Beogradski književnik Filip David za “Avaz”: Haški osuđenici u Srbiji su heroji

Devedesetih smo vjerovali da ćemo, ako ode Milošević, nešto uraditi, kaže David

David: Bili na pravom putu. Pixsell

Alen Bajramovic

5.5.2024

Srbija je izvor nestabilnosti u cijelom regionu i bez njene demokratizacije nema povoda ni za optimizam kada je o budućnosti zapadnog Balkana riječ.

Ovo bi, u najkraćem, bila poruka poznatog srbijanskog književnika i borca protiv nacionalizma Filipa Davida. Za “Avaz” govori o uzrocima oštrih protivljenja usvajanju rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a, ali i ukupnoj situaciji u ovom dijelu Evrope.

Postoje grafiti

- Rezolucija je za Srbiju problem jer su ljudi koji su osuđeni u Hagu danas heroji u Srbiji. Vi ne živite ovdje pa ne znate. Vi imate grafite kojima se veličaju Mladić i Karadžić. Kroz štampu isto tako, posebno tabloide i slične medije. Žao mi je što je tako i mislim da će naša budućnost biti teška - kaže David.

Književnik, esejista i dramaturg, ali i jedan od osnivača Beogradskog kruga 1990. godine, koji je činila grupa beogradskih intelektualaca koji su se otvoreno borili protiv politike tadašnjeg srbijanskog režima, nacionalizma, ratnih zločina i etničkog čišćenja, situaciju danas cijeni čak mnogo težom nego devedesetih godina prošlog stoljeća.

Evropski put

- Devedesetih smo vjerovali da ćemo, ako ode Milošević, nešto uraditi. Bio je jedan period kad se činilo da smo na pravom putu. Danas je situacija mnogo teža, pa se ne vidi izlaz. Bez demokratije i Srbije na pravom, ali zaista iskrenom evropskom putu, koji podrazumijeva i rješavanje problema s Kosovom, nema ni demokratije u regionu. Sve odavde potječe, problemi u Bosni s Dodikom, ali i regionu - dodaje David.

SAD garant stabilnosti Balkana

Sjedinjene Američke Države, kao garant stabilnosti Balkana, imaju i druge probleme, a očekuju ih i izbori. David je zabrinut i zbog mogućnosti da na izborima za predsjednika SAD pobijedi Donald Tramp (Trump), zbog njegovih poznatih stavova o vanjskopolitičkim pitanjima i zaokretu koji bi se u tom smislu mogao očekivati.

Danas je situacija mnogo teža, pa se ne vidi izlaz, kaže David

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.