PRUŽILI PODRŠKU

HNV: Snažno podupiremo delegaciju BiH u UN-u i Rezoluciju o Srebrenici

Svi mehanizmi za kooperativno djelovanje sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom razvidno istrošeni, naveli su

Fena

N. H.

5.5.2024

Hrvatsko narodno vijeće BiH je, povodom najave da će se pred Generalnom skupštinom UN-a naći Prijedlog rezolucije o Srebrenici, saopćilo da snažno podržava inicijativu i izražava punu podršku delegaciji BiH u UN-u, na čelu s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom. 

- Okupljeni oko zajedničkih težnji ka mirnoj, stabilnoj i evropskoj Bosni i Hercegovini, duboko vjerujemo da će Rezolucija utrti put izgradnji mira, suočavanju s prošlošću i međunarodnim komemoriranjem žrtava genocida u Srebrenici. Ovo je nakon svih relevantnih presuda važan korak koji međunarodna zajednica može napraviti kako bi porodice žrtava vratile povjerenje u međunarodni sistem pravde.

Dok s poštovanjem i pijetetom te spremnošću na gradnju održivoga mira posmatramo kako brojne države članice UN-a izražavaju podršku predmetnoj inicijativi, zabrinuti smo zbog intenzivirane mrzilačke retorike iz RS - navode iz HNV-a BiH.

Konstatirali su sa žaljenjem "da su svi mehanizmi za kooperativno djelovanje sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom razvidno istrošeni, jer na svaku pruženu ruku, Dodik reagira ohološću i podrivanjem mira".

HNV BiH navodi da svi narodi u zemlji zaslužuju biti sjedinjeni u bh. duhu i dobrim namjerama, prevođeni odgovornošću izabranih dužnosnika, koji cijene mir i razvitak demokratije.

- Vjerujemo da Bošnjaci, Srbi i Hrvati - zajedno sa svim građanima Bosne i Hercegovine - žele mir, sigurnost i stabilnost, te rezolutno odbacujemo bilo kakve ideje o podjelama, razdruživanjima i razgraničenjima.

Pozivamo sve nadležne institucije da bdiju nad mirom i stabilnošću naše domovine, a prijatelje u međunarodnoj zajednici molimo za podršku svim činiteljima koji spremno pružaju ruku i okreću se ka budućnosti - navodi se u saopćenju HNV-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.