"AVAZ" NA LICU MJESTA

Održana svečana sjednica Skupštine KS: Josip Pejaković i Ismail Barlov dobitnici plaketa

Skupština Kantona Sarajevo u aprilu je jednoglasno je donijela odluke o verifikaciji odluka Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo

Sa svečane sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
D. H.

8.5.2024

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo večeras je održana svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su dodijeljena najveća priznanja ovogodišnjim laureatima.

Istaknutom glumcu Josipu Pejakoviću dodijeljena je Plaketa Kantona Sarajevo, kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji pozorišne i filmske umjetnosti u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini, a velikom borcu i sportisti Ismailu Barlovu – Plaketa Kantona Sarajevo, kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Kantona Sarajevo u oblasti sporta.

Izuzetan doprinos

Ambasadoru Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezequ N.M. Namooru dodijeljena je Povelja Kantona Sarajevo, a uz to je proglašen Počasnim građaninom Kantona Sarajevo, zbog izuzetnih zasluga i doprinosa u razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti i demokratičnosti te promocije mira, tolerancije i humanosti.

Plaketa Kantona Sarajevo uručena je i Samiri Hurem, kao priznanje za izuzetan doprinos u oblasti sporta te promociji i afirmaciji ženskog fudbala u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.

Plaketu je dobio i Zlatan Fazlić Fazla, kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Sarajeva u oblasti umjetnosti i muzičkog stvaralaštva.

Za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji i razvoju sporta na području Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine plaketu je dobio Mirsad Terzić.

Posthumne plakete

Plakete Kantona Sarajevo posthumno su uručene i Dževadu Jahiću, kao priznanje za izuzetan doprinos izučavanju i afirmaciji bosanskog jezika i književnosti u Bosni i Hercegovini; Ibrahimu Pašiću, kao priznanje za nemjerljiv doprinos u izučavanju i afirmaciji kulturno-historijskog nasljeđa u BiH; Hadžemu Hajdareviću, kao priznanje za izuzetan doprinos i zalaganje za afirmaciju bosanskog jezika, književnosti i kulture BiH i Segmendini Srna-Bajramović, kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju društveno-političkog života, promociji ženskih prava i unapređenju zaštite socijalno ugroženih kategorija u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.