ISPOVIJEST

Hajrudin Ćuprija, otac tinejdžera kojeg je, gotovo nasmrt pretukao Alen Pleh: Djecu nam je unakazio, tražit ćemo 10 godina zatvora za tog kriminalca

Davudove riječi će mi cijelog života odzvanjati u glavi: "Babo, malo je za ono što nam je učinio"

Ćuprija: Djeca su doživjela veliku traumu. Facebook

26.4.2024

Kada sam nazvao svog sina Davuda poslije ročišta, jer je on meni nekoliko dana prije govorio „da se samo hoće to završiti, jer se vi toliko trošite i to vas uništava”, i rekao mu: "Sine, dobio je osam godina“, njegove riječi će mi cijelog života odzvanjati u glavi: “Babo, malo je za ono što nam je učinio”, kazao je u ispovijesti za "Avaz“ Hajrudin Ćuprija, otac dječaka, komentirajući presudu Alenu Plehu, koji je svirepo, gotovo pa smrtno, pretukao njegovog sina i još jednu djevojčicu.

Užasni udarci

Govoreći u svoje i u ime roditelja pretučene djevojčice, Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva FBiH, dodao je da su djelimično zadovoljni presudom, ali da očekuju od Tužilaštva da uputi žalbu te da će se tražiti maksimalna kazna zatvora predviđena Krivičnim zakonom Federacije BiH, a to je deset godina.

Pleh i ranije osuđivan za brutalni napad. Avaz

Alen Pleh je optužen da je 25. maja 2023. godine, oko 21 sat, na potkrovlju garaža koje se nalaze u nizu u ulici Tina Ujevića u Sarajevu fizički napao dvoje 17-godišnjaka. Mladiću D. Ć. je tada polomljena vilica, a njegova drugarica zadobila teške povrede opasne po život.

Pleh je ranije osuđen zbog fizičkog napada na studenta kojeg je udario kriglom i trajno mu oštetio vid, nakon čega je mladić napustio državu.

Prisjećajući se mučnih događaja, Ćuprija navodi da im je najteže bilo kada su dobili poziv od policije, nakon čega je uslijedio odlazak u KUM. Teško je bilo saznanje da su njihova nedužna djeca, uzorni učenici srednjih škola, nadareni učenici, s izuzetnim rezultatima, sjedili na javnom mjestu, pred očima stotina ljudi, pred tom velikom zgradom, pretučeni bez ikakvog razloga, zapravo jer su pravili narukvice.

- Kad smo vidjeli svog Davuda, koji je bio potpuno izobličen, slomljene vilice, i kad su nam ljekari rekli da je taj dio vilice najteže polomiti te da treba ogromna snaga ili toliko jak udarac da bi se to uspjelo. Ta večer bila je ispunjena iščekivanjem i zebnjom, borba za život trajala je šest sati. Kasnije su uslijedili razgovori s našom djecom koja su doživjela velike traume i izgubila motivaciju za školom. Pa, evo, ako hoćete, i uopće za ostankom u ovoj državi, jer nisu mogli sebi da odgovore na pitanje zbog čega ih je neko, usred dana, na javnom mjestu, pretukao - navodi Ćuprija.

Dodatne traume

Dodaje da je za njih, kao roditelje, suđenje bilo izuzetno teško jer su morali svaki put gledati nekoga ko je njihovu djecu, kako je naveo, unakazio.

- Našu djecu ispitivali su bez imalo empatije pa su djeca preživljavala dodatne traume. Zatim angažman sudskih vještaka i psihologinje, koja je također imala više empatije prema kriminalcu koji je nasilnik i koji je imao sigurnu namjeru da nanese tako teške povrede. Nama predstoji borba da ublažimo bol svojoj djeci, da im smanjimo traumu, da ih motiviramo za život, opstanak i ostanak u ovoj državi - kaže Ćuprija.

Hrabra svjedokinja

Spomenuo je svjedokinju, ženu za koju kaže da je bila jedna od najhrabrijih građana, neki su i snimali, ali nisu pristali da svjedoče.

Ulica Tina Ujevića, gdje su nevina djeca pretučena. Avaz

- Ta žena je pristala, ona će se prepoznati... U ime roditelja joj od srca zahvaljujemo. 

Slušati njenu izjavu, na koji način je, moram tako reći, nečovjek udarao našu dječicu, kad je govorila da je mog Davuda digao jednom rukom i da ga je držao za vrat u zraku, dok ga je drugom udarao, a nakon toga je nogama šutao kao loptu malu Naidu. 

Dakle, sigurno se sve desilo s namjerom, da ih ubije... Nažalost, to je ostavilo trajne posljedice - navodi Ćuprija.

Borba za ostalu djecu

- Ta naša borba, koja je trajala blizu godinu, zahvaljujući podršci vas medija, bila je borba, prije svega, da bude osuđen zbog naše djece, ali, vjerujte, i zbog svih ostalih građana i sve druge djece, jer njegov izlazak ili boravak na slobodi pokazalo se da je opasan. 

Dobivali smo desetine poruka da su i oni napadnuti, neki drugi građani, na različite načine, puštanjem krvoločnog psa ili nekih drugih primjera. Naša borba je bila za djecu i građane, da što duže budu sigurni od barem jednog nasilnika i kriminalca - ističe Ćuprija.

Očekujemo od Tužilaštva žalbu i izražavamo zahvalnost na dosadašnjem zalaganju i izuzetno profesionalnom pristupu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.