PRIJAVLJEN ČUVAR

Napad u KPZ Ustikolina: Evo šta je pokazala interna istraga

Došlo je do prekomjerne upotrebe fizičke sile, kazao je direktor KPZ-a Sarajevo Munib Isaković

Isaković u Ustikolini: Rukovodio internom istragom. Avaz

Alen Bajramovic

2.5.2024

Stručna komisija KPZ-a Sarajevo je u ponedjeljak okončala internu istragu u Odjelu Ustikolina, nakon što je dan ranije prijavljeno da je zatvorski policajac pretukao jednog od zatvorenika u ovoj ustanovi.

Svi saslušani

Podsjetimo, u dnevnoj sobi ustanove, nakon prepirke zbog TV-a i jačine zvuka, policajac Kemal D. pretukao je Eldina Heraka, kojem je u Urgentnom centru Kantonalne bolnice u Goraždu ukazana pomoć, a potom je vraćen u Odjel KPZ-a u Ustikolini.

U Ustikolini je boravio i direktor KPZ-a Sarajevo Munib Isaković, koji je želio lično rukovoditi istragom, tokom koje su saslušani svi učesnici i svjedoci ovog incidenta, pregledana medicinska dokumentacija, uz sve neophodne procedure.

- Oni će sada sačiniti izvještaj s prijedlogom mjera, a s njegovim sadržajem ćemo upoznati sve relevantne institucije. U ovom momentu samo mogu reći da je nesporno utvrđeno da je došlo do prekomjerne upotrebe fizičke sile i mi ćemo sačiniti i poseban izvještaj o toj fizičkoj sili. Žao nam je zbog ovog događaja, nadamo se da osuđena osoba neće imati teže posljedice, a ovo će nam poslužiti da iz svega izvučemo lekciju i izađemo jači. Morat ćemo poraditi s uposlenicima, s onima kojima još nije jasno da moraju postupati u skladu sa zakonskim propisima - kazao je Isaković za “Avaz”.

Povrede glave

Zatvorenik je zadobio povrede glave, ali se ljekari, po već ustaljenoj praksi, nisu izjasnili o stepenu povreda. Isaković dodaje da je osuđena osoba upućena na dodatne preglede, te da je, prema informacijama koje ima, zadržan na liječenju.

Prije nekoliko dana policiji u Goraždu je prijavljen napad zatvorenika na čuvara. Internom istragom utvrđeno je da događaji nisu povezani.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.