PORUKA IZ VAŠINGTONA

SAD: Iran bi trebao dovesti u pitanje efikasnost oružja nakon napada na Izrael

Nisam baš siguran šta Iranci uče, ali ono što bi trebalo da nauče je da, prije svega, njihovi sistemi ne rade kako se reklamira, rekao je Ostin

Ostin: Mnogo stvari je naučeno. AP

Anadolija

26.4.2024

Iran bi trebao dovesti u pitanje efikasnost svojih sistema naoružanja, izjavio je u petak američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin), prenosi Anadolu.

- Mnogo stvari je naučeno. Nisam baš siguran šta Iranci uče, ali ono što bi trebalo da nauče je da, prije svega, njihovi sistemi ne rade kako se reklamira, da koriste mnogo municije, s namjerom da naprave značajnu štetu u Izraelu, ali ništa od toga ne funkcioniše - rekao je Ostin odgovarajući na pitanje novinara o tome šta je naučeno nakon iranskog napada na Izrael ranije ovog mjeseca.

Iran je 14. aprila pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za raniji zračni napad na njegov diplomatski kompleks u glavnom gradu Sirije. Teheran je navodno ispalio više od 300 dronova i projektila, a gotovo sve su presreli sistemi protivvazdušne odbrane Izraela i njegovih saveznika – SAD, Francuske i Velike Britanije.

- Oni bi trebali dovesti u pitanje efikasnost svojih sistema naoružanja i njihovo planiranje. Nadajmo se da neće odustati od ovog pretjeranog samopouzdanja da to mogu da urade po svojoj volji, jer mislim da je Izrael pokazao da ima značajnu sposobnost da se brani - rekao je ostin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.