"HAMAS MORA REĆI DA"

Blinken pozvao Hamas da prihvati "veoma snažan prijedlog" za prekid vatre u Gazi

Blinken je porodicama rekao da njegova administracija "neće stati dok se svi ne vrate kući"

Američki državni sekretar Entoni Blinken. Anadolija

Anadolija

1.5.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) pozvao je u srijedu palestinsku grupu Hamas da prihvati prijedlog sporazuma o prekidu vatre s Izraelom, prenosi Anadolija.

 - Trenutno je na stolu vrlo snažan prijedlog. Hamas mora reći da - rekao je Blinken, obraćajući se porodicama izraelskih zarobljenika koji se nalaze u Gazi.

Blinken je porodicama rekao da njegova administracija "neće stati dok se svi ne vrate kući".

Palestinska grupa Hamas još nije komentarisala izjavu Blinkena.

Američki državni sekretar ranije danas se sastao s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom i rekao da je američka administracija "odlučna" da postigne sporazum o prekidu vatre između Izraela i grupe Hamas.

Šef američke diplomatije stigao je u utorak u Izrael, nakon posjete Saudijskoj Arabiji i Jordanu, u okviru regionalne turneje.

Hamas, koji, kako se vjeruje, drži 130 izraelskih zarobljenika, zahtijeva prekid ofanzive Izraela na Gazu u zamjenu za bilo kakav dogovor o zarobljenicima s Tel Avivom.

Prethodnim sporazumom u novembru prošle godine oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, uključujući 71 ženu i 169 djece.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti najmanje 34.535 Palestinca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 77.704 je povrijeđeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.