PRVI LET U JULU

Vlasti Velike Britanije odlučne: Počeli pritvarati migrante, spremaju ih za deportaciju u Ruandu

Dosad je ove godine brodicama iz Francuske u Englesku stiglo više od 7.500 migranata

Riši Sunak. Twitter

Z. K.

1.5.2024

Britanske vlasti počele su pritvarati migrante da bi ih pripremile za deportaciju u Ruandu u predstojećih devet do 11 sedmica, objavila je vlada, postavivši temelje za glavnu imigracijsku politiku premijera Rišija Sunaka (Rishi).

Opasno putovanje

Parlament je u aprilu odobrio zakon koji utire put za slanje tražitelja azila u Ruandu budu li u Britaniji boravili bez dopuštenja, a Sunak želi da prvi letovi za Ruandu polete već u julu.

Dosad je ove godine brodicama iz Francuske u Englesku stiglo više od 7.500 migranata. Vlada vjeruje da će ovakva politika odvratiti ljude od opasnog putovanja preko La Manchea. Prošle je sedmice, primjerice u pokušaju da prijeđu opasni kanal umrlo pet ljudi.

Linija za pomoć

Očekuje se da će dobrotvorne organizacije i sindikati koji vode računa o ljudskim pravima i protive se takvoj politici pokrenuti nove pravne poteze da bi spriječili polijetanja zrakoplova prema Ruandi s obzirom na to da je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva prošle godine takvu politiku proglasio ilegalnom.

Portparol organizacije je kazao da je njihova linija za pomoć primila pozive "više desetaka ljudi" koji još uvijek ne znaju ko je određen za deportaciju prvim letovima niti kada će se oni početi realizirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.