LIČNOST DANA

Edin Garaplija: Uzburkao duhove

Paraobavještajno-pravosudna mafija okomila se na njega jer nije držao jezik za zubima, a mnoge je povezao s brutalnim zločinima

Edin Garaplija. Avaz

Nerma Ajnadžić

24.4.2024

Bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti Edin Garaplija progovorio je o temama o kojima mnogi šute. Mnoga politička ubistva u Bosni i Hercegovini ostala su "neriješena“, ili ih oni koji su trebali i mogli nisu željeli rješavati. Možda jer su i oni imali svoje prste u tome ili neko njima blizak, pa su se vodili matricom šuti i pusti da prođe.

Garaplija je svojim saznanjima uzburkao mnoge duhove, kako prošlosti tako i sadašnjosti, a sve jer nije želio držati jezik za zubima. U knjizi „Tajni vilajet“ pročitat ćemo mnoga i danas vrlo dobro poznata imena. Slično je govorio i za Avaz TV, bez zadrške, straha. I sam je bio žrtva sistema, hapšen je i progonjen. Osuđen na zatvor jer je Nedžada Herendu i njegove nalogodavce povezao s brutalnim zločinima. Govorio je o političkim (ne)moćnicima koji su i danas dio političke scene u našoj državi. Bakir Izetbegović, Kemal Ademović, Fikret Muslimović, ubijeni Nedžad Ugljen, Jozo Leutar, Sulejman Redžić... O svima njima Garaplija otvoreno je govorio, nije gurao pod tepih kao mnogi. Kako su paraobavještajci djelovali, kodna imena dobro poznatih likova, a sve je to išlo do samog vrha države.

Paraobavještajno-pravosudna mafija okomila se na njega. Ista ona koja treba čuvati svoje građane, a ustvari je iza kulisa činila brutalne zločine. Zarad, valjda, moći, para i fotelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.