TUŽILAŠTVO CRNE GORE

Odbijena krivična prijava Milačića protiv tužiteljice Sanje Jovićević: Nije član mafije

Donijela obrazloženu odluku na osnovu dostupnih dokaza i činjenice da joj tadašnji kolega Saša Čađenović nije dostavio sve relevantne podatke

Sanja Jovičević. Vijesti.me

Vijesti.me

2.5.2024

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odbacilo je krivičnu prijavu Marka Milačića protiv specijalne tužiteljice Sanje Jovićević, koju je podnio zbog toga što još 17. septembra 2021. godine nije procesuirala Zorana Lazovića jer je optuženim beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću omogućio ulazak u Crnu Goru, pišu Vijesti.me.

Lider Prave Crne Gore prije gotovo tri godine prijavio je tog policijskog funkcionera, a kako njegova prijava nije rezultirala lišenjem slobode bivšeg bezbjednjaka, on je specijalnu tužiteljku optužio za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Iz SDT-a, međutim, konstatuju da je Jovićević donijela obrazloženu odluku na osnovu dostupnih dokaza i činjenice da joj tadašnji kolega Saša Čađenović nije dostavio sve relevantne podatke. Čađenović je uhapšen još u decembru 2022.

Objašnjavaju da je Jovićević, radi provjera Milačićevih navoda, pisanim aktom tražila Čađenoviću uvid u spise predmeta formirane po krivičnoj prijavi policije protiv Belivuka, Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića...

Kriptovane aplikacije SKY ECC 

“Proizilazi da joj je specijalni tužilac Saša Čađenović, bez bilo kakvog pratećeg formalnog akta, očigledno dostavio samo dio spisa predmeta... što je u saglasju sa svjedočenjem Sanje Jovićević u predmetu istrage protiv Saše Čađenovića. Uvidom u kopiju predmetne krivične prijave, proizilazi da je podnijeta protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije... i teško ubistvo putem pomaganja... a da su sastavni dio kopije krivične prijave bile iskijučivo komunikacije koje su Veljko Belivuk i Marko Miljković ostvarivali posredstvom kriptovane aplikacije SKY ECC sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije, neposredno nakon izvršenih ubistava Damira Hodžića i Adisa Spahića i isključivo povodom tog događaja”.

Navode da je zbog toga nužno ukazati da su dokazi za pokretanje krivičnog postupka protiv osumnjičenog Lazovića 14. aprila 2024. godine prikupljeni kasnijom analizom komunikacija ostvarenih posredstvom kriptovane aplikacije SKY ECC, kojim tužiteljka Jovićević nije raspolagala u vrijeme donošenja rješenja o odbacivanju krivične prijave...

“Sadržina spisa predmeta SDT-a po ocjeni ovog tužilaštva ne pruža dovoljno osnova za donošenje zakjučka o postojanju osnovane sumnje da je prijavijena... kao postupajuća specijalna tužiteljka u tom predmetu izvršila krivična djela stavljena joj na teret, ni drugo krivično djelo iz stvarne nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, kao ni bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Nasuprot lome, utvrđeno je da je po zaduženju predmeta Sanja Jovićevic u kontinuitetu preduzimala dokazne radnje za koje je... ocijenila da su neophodne radi donošenja odluke po krivićnoj prijavi Marka Milačića od 17.09.2021. godine”.

Druga prijava Milačića

Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su tek nedavno, između ostalog i zbog sumnje da su pomogli tim Beograđanima da nesmetano uđu u državu...

To je učinjeno po drugoj prijavi Milačića, koju je podnio 30. marta 2023. godine, nakon promjene rukovodstva SDT-a, a na kojoj je radio specijalni tužilac Miloš Šoškić.

“Provjerom u službenim evidencijama Specijalnog državnog tužilaštva, utvrđeno je da je po krivičnoj prijavi Marka Milačića od 30.03.2023. godine, formiran novi krivični predmet.... kojim je zadužen specijalni tužilac Miloš Šoškić, čiji rad na predmetu je dana 14.04.2024. godine rezultirao lišenjern slobode Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića”.

Obavještavajući Milačića o ishodu prijave protiv tužiteljke, iz SDT-a hronološki objašnjavaju da je Milačić najprije tražio hapšenje nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, a da je postupajuća tužiteljka “bez ijednog suštinski i pravno valjanog razloga odbacila njegovu krivičnu prijavu kao neosnovanu”...

“S obzirom na to da joj je direktni nadređeni u tom trenutku bio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nakon promjene rukovodstva Specijalnog drzavnog tužilaštva i brojnih novih činjenica o kriminainom djelovanju pojedinih tužilaca i policijskih inspektora, ponovo je dana 30.03.2023 godine predao identičnu krivičnu prijavu protiv Zorana Lazovića zbog njegovog učestvovanja u ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, a što je za direktnu posljedicu imalo ubistva više lica”.

U prijavi je navedeno da u svjetlu najnovijih dešavanja, odnosno hapšenja Lazovića i Katnića, Milačić osnovano sumnja da je Jovićević bila i jeste pripadnik te kriminalne organizacije.

“U kojoj je imala ulogu da nevršenjem svoje zakonske dužnosti i protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, od krivičnog gonjenja zaštiti učinioce krivičnih djela u okviru te kriminalne organizacije”.

Uvid u spise

U rješenju SDT-a o odbačaju prijave protiv njihove tužiteljke, objašnjava se da Milačićevi podaci nijesu pružali dovoljno osnova za donošenje naredbe o sprovođenju istrage, ni rješenja o odbacivanju krivične prijave zbog čega su obavili uvid u spise predmeta.

Iz njih proizilazi da su formirani 17. septembra 2021. po prijavi tadašnjeg poslanika Milačića, a u kojima je pisalo da je Lazović 28. januara 2021. godine, na konferenciji za štampu izjavio da nema potrebe da se strahuje od prisustva srpskih državljana Belivuka i Mijkovića u Crnoj Gori, kao i da je istovremeno rekao: “Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo... Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti”...

Navodi se i da je potom 18. avgusta 2021. godine, SDT saopštio da je Uprava policije podnijela krivičnu prijavu protiv Belivuka, Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića, zbog sumnje da su ubill Barane Damira Hodžića i Adisa Spahića...

“Iz krivične prijave policije proizilazi da je jasno da su navodi Zorana Lazovića od 28.01.2021 godine u vezi sa tim da nema potrebe da se strahuje od prisustva srpskih državljana Belivuka i Miljkovića u Crnoj Gori, netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru radi kriminalnih djelatnosti i vršenja krivičnih djela i da je Zoran Lazović zbog funkcije koju je obavljao morao imati jasna saznanja da se radi o licima koja su vršila i koja će vršiti krivična djela na teritoriji Crne Gore”.

Donijiela obrazloženo rješenje

Navodi se da je utvrđeno da je tužiteljka Jovićević na temelju zakonskih ovlašćenja preduzela dokazne radnje koje je ocijenila neophodnim nakon sprovedenog izviđaja i donijiela obrazloženo rješenje o odbacivanju krivične prijave, ali i krivične prijave MUP-a u odnosu na službenike Uprave policije Slavku Ivanišević, Aleksandra Boškovića i Sašu Đurovića, kao i u odnosu na Enisa Bakovića, bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije.

“Uz ocjenu da ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili krivična djela stavljena im na teret, ni drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.