DA SE OSJEĆATE DOBRO

Uskoro pomjeramo kazaljke na satu: Evo kako se pripremiti na novi ritam

U vrijeme prilagođavanja nastojte ustati čim zazvoni sat, bez stiskanja dugmeta za ponavljanje alarma. Tako ćete izbjeći mogućnost stresa

Kazaljke se pomjeraju u noći sa subote na nedjelju. Dreamstime

M. Z.

29.3.2024

Zimsko računanje vremena još nam toliko teško ne pada jer spavamo sat duže. Ali ponovno pomicanje kazaljki i ljetno računanje, koje ove godine počinje 31. marta, stres je za naš organizam te mu treba vremena kako bi se navikao na novi ritam spavanja i buđenja.

Ugasite TV i ostavite mobitel ranije

Prema nekim istraživanjima, tih sat vremena, koliko kraće spavamo, zaslužno je za osjećaj neispavanosti i glavobolje jer je zbog neispavanosti koncentracija slabija. Naime, tijelo ima svoj ritam i naviknuto je spavati određeni broj sati, buditi se u određeno doba itd. Ako mu se to poremeti, ono to doživljava kao stres. Potrebno je nekoliko dana da se navikne na novi ritam.

U dane uoči pomicanja sata na ljetno računanje vremena ugasite televizor i ostavite mobitel barem pola sata ranije nego inače i pokušajte zaspati barem 20 minuta do pola sata ranije nego inače. Prije spavanja priuštite sebi toplu kupku ili tuširanje i izdvojite 15-ak minuta za čitanje knjige koja će vas opustiti, uz šoljicu toplog čaja od kamilice ili matičnjaka, koji imaju sličan učinak, savjetuju ljekari.

U vrijeme prilagođavanja na novi ritam u večernjim satima izbjegavajte alkohol, kao i hranu te sokove bogate šećerom, jer oboje može djelovati uznemirujuće i duže vas držati aktivnima. Za večeru je dobro pojesti jaja jer sadrže melatonin, prirodni hormon koji nas uspavljuje.

Jaja i banane za večeru

Dobar izbor je i banana. Bogate su kalijem i magnezijem, koji doprinose opuštanju mišića. Banana sadrži i triptofan, aminokiselinu koja je važna u proizvodnji melatonina. Ima je i u jogurtu, pa su dobra kombinacija, a u njega možete ubaciti i nekoliko badema, također kao potporu proizvodnji melatonina.

U vrijeme prilagođavanja nastojte ustati čim zazvoni sat, bez stiskanja dugmeta za ponavljanje alarma. Tako ćete izbjeći mogućnost stresa zbog kašnjenja u rješavanju obaveza, koji bi mogao pogoršati simptome s kojima će se mnogi boriti ovih dana. Među njima su nesanica i osjećaj neispavanosti, glavobolja, manjak koncentracije i razdražljivost. Pripazite u komunikaciji na poslovnim sastancima i u saobraćaju, piše 24.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.